Wat te doen in Osaka – 5 niet te missen activiteiten

Osaka is een verrassend grote stad die te vaak overschaduwd wordt door Tokio. De economie, gemeten aan het BBP, maakt het bijvoorbeeld de 7e grootste stad ter wereld, net na Parijs.

Osaka vormt een aaneengesloten stedelijk gebied met het naburige Kyoto en Kobe. Deze regio, bekend als de Keihanshin Metropolitan Area, heeft 19 miljoen inwoners. Osaka is niet alleen groot, het is uniek. Osaka heeft een heel andere persoonlijkheid dan Tokio. Waar Tokio gereserveerd is, is Osaka extravagant. Waar Tokyo verlegen is, is Osaka warm en extravert.

Dit komt allemaal terug in de dingen die te doen zijn in Kyoto. Hieronder onze top-5.

1. Dotonbori en Namba

Dotonbori is een voormalig plezier- en theaterdistrict. Tegenwoordig is het beter bekend om zijn restaurants en winkels met felle neonlichten en uitgebreide displays aan de voorzijde. Dotonbori is een straat langs het Dotonbori-kanaal in Namba (het belangrijkste winkel- en uitgaansgebied van Osaka). Dotonbori beschikt over verschillende beroemde restaurants voor lokale gerechten, zoals takoyaki en okonomiyaki. De neonlichten zijn enkele van de beste in Aziƫ. Het heeft een levendige sfeer.

2. Tenjin Matsuri

Het 1000 jaar oude festival van Osaka aan het einde van juli reconstrueert een processie van een keizerlijk hof uit de 8e eeuw. Het festival omvat vuurwerk, vreugdevuren in de rivier, geisha en mikoshi.

3. Kasteel van Osaka

Het kasteel van Osaka is een reconstructie van een kasteel uit de 17e eeuw dat een belangrijke rol speelde in de Verenigde Naties van Japan. Het kasteel heeft een modern buitengebouw (compleet met liften).
Osaka Castle Park is een groot schilderachtig park met uitzicht op het kasteel van Osaka en zijn enorme grachten en kasteelmuren. Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden, tuinen en voedselverkopers in het park. In het weekend treden straatmuzikanten op. Als het weer goed is, krijgt het park een feestelijke sfeer (vooral in het weekend). Het is een van de beste plaatsen in Osaka om hanami te doen (bekijken van kersenbloesems). In veel opzichten is het park zo goed als het kasteel zelf.

4. Shinsekai

Shinsekai heeft een kleurrijke geschiedenis. Het werd ontwikkeld in 1912 – de straten waren gemodelleerd naar New York en Parijs. Een van ‘s werelds grootste pretparken werd hier gebouwd – Luna Park. De gloriedagen bereikten hun hoogtepunt in 1923 nadat Luna Park een reeks van verdachte branden had meegemaakt en gesloten was.
Het gebied werd grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staat Shinsekai bekend als een van de armste en gevaarlijkste gebieden van Japan. Ondanks dit alles is het een interessante plek om te bezoeken. Het heeft veel goedkope restaurants, souvenirwinkels, mahjong-clubs en pachinko-salons. Er zijn bij elke gelegenheid fotograafmogelijkheden.

5. Abeno Harukas

Abeno Harukas is de hoogste wolkenkrabber in Japan met een aantrekkelijk observatieveld met twee niveaus dat zulke populaire functies omvat als ramen in de toiletten en een kleine glazen vloer.